Ta ert ansvar Kommuner/Verksamheter

Jag sitter nu och läser i på Föräldrakrafts hemsida, har jag fått nyhetstips om olika intressanta och väldigt berörande artiklar…
För som är insatt och delvis jobbar inom Handikapporganisationerna, tycker detta är hemskt! Varför ska en person med en funktionsnedsättning inom en daglig verksamhet jobba GRATIS? Jag anser att varje individ har rätt till avtalsenlig lön och samma rättigheter som övriga personalgrupp på arbetsplatsen.

Visst, sen är det ju också som så.. att många personer med olika funktionsnedsättningar, – beroende på vilken funktionsnedsättning och grad så varierar ju helt klart arbetsförmångan. Men för det ska inte kommuner och övriga dagliga verksamheter utnyttja den ”GRATIS” arbetskraft som detta ger. Jag kan ju absolut förstå att arbetsmotivationen sjunker om ”jag som individ ska göra samma arbetsuppgifter som en anställd fast med betydligt bättre ersättning/lön”.

Denna artikeln gjorde mig verkligen upprörd över hur vårt samhälle börjat ”utnyttja” individer på arbetsmarknaden. Sen kan det finns olika anledningar till olika anvisningar ifrån Arbetsförmedlingen till en lämplig praktikplats för att få arbetslivserfarenhet. Men inom ramen för en praktikplats så ska inte individen utgöra samma arbetsuppgifter som en ”ordinarie anställd skulle kunna ha gjort.

Praktikplatsmöjlighet är ett bra alternativ i det avseende att det finns ”stor möjlighet till arbete” eller ”ge kortare tid inom arbetslivserfarenheten inom det specifika yrkesomårdet”.

Men jag tycker inte att det är okej att ”utnyttja” individer till bekostnad av lägre lön eller ersättning för att öka ”arbetskraften” inom en verksamhet/organisation, – om det inte finns STORA möjligheter till jobb inom tidsramen av (tre till sex månader) efter påbörjad praktik.

Skärmklipp1309040

 

(Bilden är ett urklipp ifrån FöräldraKrafts hemsida.)

Artikeln som ursprunget till detta inlägg kommer ifrån, kan ni läsa här!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.