En handfull gånger i sommar har jag fått uppleva

Det krävs inte bara mod, det krävs också otroligt mycket styrka och envishet för att just vara sig själv. När jag våren 2015 bestämde mig för mitt namnbyte till Mia-Jonas gjorde jag det för att må bra. Jag visste och fick då höra från flertalet i min omgivning.. tänk dig för!

Att gå ifrån ”manligt” till att få vara fri i både kvinnligt och manligt perspektiv, kräver inte bara otroligt mycket mod och styrka. Det kräver också stor portion av SJÄLVKÄNSLA.

Hösten 2007 när jag klev in på Sundsgårdens Folkhögskola och äntligen vågade bejaka mig själv, det var då min resa påbörjade på riktigt. Jag kom i kontakt med Mia Törnbloms SJÄLVKÄNSLA NU! och sen dess har det varit full fart framåt i utvecklingen. Många tuffa beslut, många svåra beslut och hela tiden behöva överväga vad ska omgivningen tycka och tänka.

Sen oktober 2016 har en helt ny resa påbörjats. En resa av arbetslöshet. Arbetslöshet i den bemärkelsen att företagare och offentliga sektorn sätter helt andra krav på vad arbetstagaren behöver uppfylla i just deras verksamhet. Att på grund av min dyslexi och andra funktionsvariationer längs vägen gång begränsat mig är ingen nyhet. Men en viktig samhällsaspekt som vi politiker och media inte vågar beröra är utsattheten av psykisk ohälsa, olika sjukdomar och funktionsvariationer som gör att vardagen begränsas på ett utsatt sätt.

Då tänker jag framförallt på att få må bra på insidan. Att ha en bra hälsa är viktig, men psykisk ohälsa är något vi sällan berör och inte heller området gymnasiesärskola.

Det jag lärt mig på min resa sen hösten 2007 är att inte ta något för givet, att våga ”armbåga” sig framåt på ett snyggt och proffsigt sätt. När jag våren tog beslutet att fullt ut vara mig själv och bytade namn Mia-Jonas, har jag fått inse att vardagen gång på gång kräver att jag måste våga stå upp för att VARA MIG SJÄLV ännu mera.

En handfull gånger i sommar har jag fått uppleva det som ger mig extrem styrka på vägen, nämligen att främmande människor , framförallt ”kvinnor” kommer fram till mig och vill krama om mig och säger: FAN va stark du är. Fler borde våga vara sig själv så om DU! Och en ofta följdfrågan:
Var hittar du styrkan och inspirationen?

Kraften hittas i Mölle! Mölle är verkligen min energi återhämning. Detta blogginlägg har tagit ett tag att formulera, då det varit mycket tankar och känslor involverat. Men jag är så glad att jag nu fått sätta ord på det.

Jag bloggar, delar med mig utav min resa för att ge flera styrka. Styrka krävs. Men det handlar inte bara om kläder och den yttre synlighetsfaktorn. Det handlar också om det som så många glömmer, nämligen att bekämpa fördomar, stå upp mot hatet och glåporden som jag senast häromdagen fick bemöta i Helsingborg. Det gjorde mig både arg och förbannande över att en del människor är så trångsynta och inte vågar stå upp för att vara sig själva. För det är just det som jag tror att många är livrädda för, nämligen att inte kunna vara sig själva och leva ut, för att våra samhällsnormer begränsar oss, i att kunna leva ut på olika sätt!

 

2 kommentarer på ”En handfull gånger i sommar har jag fått uppleva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.