Förtroendeuppdrag, kontra arbetsmiljön

olycka_arbete

 

Förra veckan hände det som inte fick lov att hända.. en ny arbetsplatsolycka som drabbade många medmänniskor i två/tre personers liv. Nu har vår Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) gått ut med att hon vill ha en ny nollvision kring arbetsplatsolyckor. Vilket jag stöttar henne fullt ut i.

Dock ställer jag mig en fråga: Varför kan vi inte satsa mera på att stärka våra yrkesutövande medmänniskor perspektiv, genom att stärka deras anställningsmöjligheter? Genom en tryggare anställningsmiljö vågar/vill troligen flera personer ta på sig förtroendeuppdrag som fackombud, skyddsombud med mera..

Men det finns också yrkesgrupper som kommer lite i ”skymundan” i sådana här debatter och diskussioner. Jag tänker på målgruppen människor som jobbar med människor. De sluts ut snabbare, de tar tyngre lyft och oftare lägre ”betalt” för att kollektivavtalet inte är så starkt och bra som för andra sektioner som hantverkare och byggnadsarbetare.

Vi behöver stärka – hela kedjan. Oavsett yrkesroll, har vi alla en viktig roll på arbetsmarknaden. Skyddsombuden har en väldigt viktig uppgift i att hålla koll på säkerheten, samtidigt som ett sådant uppdrag ibland kan vara förankrat i att arbetsledningen på arbetsplatsen inte alltid ”uppskattar” dennes personens åsikter. Jag menar att många inom privata sektorn kan se olika förtroendemannauppdrag som ”jobbigt”. De ställer krav, de ha synpunkter och de kan till och med i vissa val – stänga ner arbetsplatsen på vissa arbetsmässiga grunder.

Jag tänker som så, butiksmedarbetare som blir utsatta för rån och hot. Butiken stänger ner i några timmar, KRISTEAM kallas förhoppningsvis in.. inte i alla fall. Men oftast! Jag tänker att sådana saker också är en ”arbetsplatsolycka” fast man kanske ser det från andra synvinklar?

Det jag vill komma till, är att våran syn på våra förtroendeuppdag på arbetsplatserna måste få mera respekt med sig! Det är ett förtroende man fått via kollegor och som man sen har gentemot sin arbetsgivare med olika lagstadga uppgifter.

Hur ska vi, stärka detta och få flera personer att engagera sig i förtroendeuppdrag som skyddsombud och fackombud? För att sen stärka en arbetsplats och på så sätt kunna förebygga flera arbetsplatsolyckor?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.